sobota 24. května 2014

Recenze: Hra o trůny

Původní název: Game of Thrones
Autor: George R.R.Martin
Žánr: Fantasy
Série: Píseň ledu a ohně
Díl: 1.
Nakladatelství: TALPRESS
Vydání: 2.
Datum vydání: 2011
Počet stran: 848

Anotace
„Když hraješ hru o trůny, buď zemřeš, nebo zvítězíš. Žádná střední cesta neexistuje.“
Úvodní část epického fantasy eposu odehrávajícího se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky a čarostromy...
Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik. Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn.
A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít. Zima přichází!



Pár slov k obálce
Obálku Hry o trůny znám už tak dlouho, že mi k ní neodmyslitelně patří. Jsem zvyklá, že fantasy mají většinou barevné nebo různě nápadité obálky, takže jsem ráda, že my máme takovouhle a ne jen takové jako jsou ty originální, které mi přijdou trochu obyčejné a jednotvárné. Ne, ne, tahle obálka se ke knížce (a hlavně k ději) perfektně hodí.

 A Game of Thrones (A Song of Ice and Fire, #1) A Game of Thrones (A Song of Ice and Fire, #1) A Game of Thrones (A Song of Ice and Fire, #1)Die Herren von Winterfell (Das Lied von Eis und Feuer #1)                            
                         Originální obálky (různá vydání)                             Německá obálka

O autorovi
George Raymond Richard Martin se narodil 20. září 1948 v BayonneNew Jersey. Je to americký spisovatel sci-fi a fantasy. Vystudoval žurnalistiku, ale od začátku sedmdesátých let se živí psaním. Patrně nejznámější je díky sérii fantasy románů Píseň ledu a ohně.
Je držitelem spisovatelských cen Hugo a Nebula, ceny Brama Stokera či World Fantasy Award.





 Trailer k 1.sérii seriálu


Můj názor na knihu 


Seriál Game of Thrones neboli Hra o trůny je v dnešní době fenoménem. Většina seriálofilů ho má na svém seznamu a ani já nejsem výjimkou. Seriál naprosto zbožňuju a pokaždé se nemůžu dočkat každé další nové epizody. Jenže to je seriál a neříká se snad, že kniha je vždy lepší než film? Já jsem si to prostě musela ověřit. Ani nespočítám, kolikrát jsem kolem série Písně ohně a ledu prošla v knihkupectvích a nijak jsem netoužila si je přečíst (protože jsou to přece takové tlusté bichle!) a teď tu píšu nadšenou recenzi její na první díl: Hru o trůny.

„Úvodní část rozsáhlého epického fantasy eposu ze světa připomínajícího temný středověk.“ To nám slibuje anotace knihy a tady to čtenář opravdu dostává. Děj Hry o trůny se odehrává v Západozemí a v Essosu. Západozemí se jinak říká Sedmikrálovství a je ovládáno mocnými rody, které se ale musí podřizovat svrchovanému králi, který sedí na Železném trůně. A právě o tenhle trůn všichni stojí a nic je nezastaví, protože když hraješ hru o trůny, buď zvítězíš, nebo zemřeš…

Kniha je vyprávěna z pohledu různých postav, ale zůstává v er-formě. Dává nám to tak možnost nahlédnout do osudů různých postav a autor si tak i rozehrává svou „hru“ na více dějových rovinách. Ve fantasy to vidím jako velkou výhodu, ale na druhou stranu si to spisovatel musí umět uhlídat a věřte mi, že Martin si to ohlídal dokonale. Sice už na sté stránce jsem koulela očima nad přívalem všech těch jmen, rodů, historií a detailů, ale konečný celek a svět Hry o trůny stojí za to. Sám Martin navíc do poděkování napsal: „Říká se, že ďábel je v detailech. Kniha tohohle rozsahu má hodně svých ďáblů a kterýkoli z nich vás může kousnout, nedáte-li si pozor.“ Vždycky jsem si myslela, že Rowlingová je mistryní detailu, takže jestli ona je mistryně, tak Martin je mistr, protože takové množství postav, co nám představil jen v úvodním dílu, tolik jsem jich ještě snad nikde neviděla. Není se čemu divit, že na konec připojil „Dodatek“ pro lepší orientaci jeho světem. (Díky bohu za něj.)
Díky seriálu jsem šla do knížky s pár svými favority, kteří mi kupodivu zůstali a naopak mi přibyli noví. Popořadě je mám nejraději takhle: Joffrey Baratheon (ano vím, ale mě si nečím získal), Sansa Stark, Daenerys Targaryen, Arya Stark, John Snow, Eddard Stark, Tyrion Lannister a Sandor Clegane. To jsou mí oblíbenci, o kterých bych ráda řekla, že stále „jsou“, ale bohužel, některé už mi autor zabil. Tím se dostávám k hodně známému faktu o téhle sérii a to, že je doslova vražedná. Nebo alespoň George R.R.Martin je. Po téhle knize bych to možná ještě neřekla, ale jelikož pilně sleduju 4.sérii seriálu, tak může naplno říct, že jestli bude takhle pokračovat, nikdo nám tam nezbyde! (:D) Pokud daného autora a jeho styl neznáte, tak vám řeknu jen to, že je naprosto nepředvídadatelný a ani trochu se nezdráhá zabít své hlavní postavy. Většinou je to navíc tak, že čtete, čtete a najednou „bum“ a vaše už bývalá oblíbená postava je mrtvá. Ve fantasy to ale vidím jako obrovské zářící plus, protože co je lepší pro udržení napětí, než to, že nevíte naprosto netušíte, co se stane? 

Co se týče děje, tak nemůžu nic vytknout. Sice pro mě nebyl překvapením, ale stejně tak jsem si všechny zvraty, které Martin vymyslel, užívala. Na druhou stranu se kniha nečte zase tak lehce, jak jsem očekávala. Díky tomu, jak velký svět nám chtěl autor představit, má Hra o trůny poněkud pomalejší rozjezd. Jak už jsem zmiňovala, je tu také hodně jmen a detailů, takže jsem musela někdy něco číst vícekrát, abych se správně zorientovala. Musím ale přiznat, že když se děj rozjel, tak jsem téměř neodlepila oči od knížky a jen otáčela stránky škola neškola.

První díl eposu Píseň ledu a ohně mi učaroval. Už teď si tuhle sérii můžu zařadit mezi mé nejoblíbenější. Zamilovala jsem si děj, postavy a vůbec celou propracovanost Hry o trůny. Kdybych ji měla srovnat se seriálem, tak po krátkém rozmýšlení volím knihu, protože se mi přeci jenom líbila o chlup víc. To mi ale také ukázalo, jak skvěle a věrně je seriál natočený. Na druhou stranu je kniha opravdu obsáhlá a dlouhá, takže by se někomu, kdo čeká jen akci, nemusela líbit. Já jsem ale maximálně spokojená a s klidem můžu prohlásit, že tohle byla ta nejlepší fantasy, co jsem kdy četla a už se nemůžu dočkat  druhého dílu: Střetu králů…

                                    
5/5


Zdroje: anotace & obálka - goodreads.com
            o autorovi - wikipedia.org
            doprovodné obrázky - tumblr.com



6 komentářů:

  1. Já jsem Hru o trůny ještě nečetla, ale moc se těším až to někdy napravím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to neodkládej. Mě taky trochu děsila ta bichlovitost celé série, ale stojí to za to. :)

      Vymazat
  2. Já ti nevím, mě kniha vůbec neláká a seriál nesnáším :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde o to, jestli máš ráda fantasy. Ale jestli se ti nelíbí seriál, tak se ti (myslím) nebude líbit ani kniha. ;)

      Vymazat

Děkuju za projevenou podporu nebo kritiku, obou si vážím.