sobota 22. března 2014

On My Wishlist - 33.

  
Meme z dílny Book Chick City. Jeho cílem je každou sobotu zveřejnit knihu nebo knihy, které bychom si chtěli koupit. Mohou to být knihy starší i novější nebo knihy, které teprve vyjdou. 

YA, NA

Panika od Lauren Oliver

Panika
Panika začala jako spousta věcí v Carpu, nudném malém městečku uprostřed ničeho – protože bylo léto a nebylo co dělat. O co v téhle hře jde? Je to prosté. Nemít strach.

Heather nejdřív ani nenapadlo, že by se do Paniky pouštěla. Nikdy by si nepomyslela, že je nebojácná a že by chtěla vyčnívat. Ale pak zjistí, že je tu něco a někdo, pro koho stojí za to bojovat, a je statečnější než kdy dřív. V sázce je příliš mnoho, ovšem výhra je vysoká, tolik peněz by jí umožnilo navždy opustit nenáviděné město a nechat starou Heather za sebou, pohřbenou v prachu.
Dodge se Paniky nikdy nebál, právě naopak. Pohání ho jeho tajemství, díky němu hladce prochází každým dalším kolem a je si sám sebou jistý. Ví, že vyhraje. Ale netuší, že není sám, kdo má tajemství. Všichni mají nějaký důvod proč hrát.
Heather a Dodgovi přinese hra nová spojenectví, překvapivá zjištění a možná i nějakou tu první lásku – a vědomí, že někdy nejvíc potřebujeme právě to, čeho se k smrti obáváme.


Panika bych řekla, že dostala hodně propagace a já nevím, právě to mě na ní trochu odrazuje. Všichni ji moc chválí a tak nějak ze zkušenosti vím, že to, co je často hodně propagované není až tak úžasné. Lauren Oliver mám ale moc ráda a mám od ní doma všechny knížky, které vyšly v češtině, a tak si ji i přesto, že mě od ní něco instiktivně odrazuje, koupím.


Eleanor & Park od Rainbow Rowellové

Eleanor & Park
Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře. Celosvětový fenomén ve stylu Hvězdy nám nepřály.










Tahle kniha teprve vyjde, ale ze zahraničních blogů vím, že je v amrice dost oblíbená, skoro tak jako Hvězdy nám nepřály, tak uvidíme.



Posel od Markuse Zusaka

Posel Představte si, že vám jednoho dne začnou do dopisní schránky chodit hrací karty se zašifrovanými úkoly - máte vstoupit do života úplně cizím lidem a najít způsob, jak jim pomoci v jejich nelehkém osudu. Nevíte, kdo vám karty posílá ani proč si vybral zrovna vás. Jasné je jenom to, že ví o každém vašem kroku a nenechá vás na pokoji, dokud sám nebude chtít přestat. Má vás zkrátka v hrsti. Přesně v této situaci se ocitá Ed Kennedy, devatenáctiletý taxikář, který až doposud dělil svůj čas mezi kamarády Marva, Ritchieho a Audrey (do které je beznadějně zamilovaný), věrného psa Portýra, hraní karet a svou práci, a má pocit, že se už na nic dalšího nezmůže. Ed na svých záchranných misích schytá spoustu bizarních výprasků, ale s každým úkolem roste jeho schopnost poradit si se vším sám a také vědomí, co musí udělat, aby jeho život za něco stál. Vyprávění vás upoutá situačním humorem a trefnými komentáři dospívajícího hrdiny.


Posel je další knihou od Markuse Zusaka a ta anotace je prostě tak... chytlavá, že mi to nedalo a chci si ji strašně moc přečíst, kupodivu více než Zlodějku knih.

FIKCE

 Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel od Jonase Jonassona

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizelAllan Karlsson má narozeniny. Je mu sto let. Vlastně důvod k oslavě. Starosta i místní tisk se připravují na velkolepou oslavu, stoletý stařík má však docela jiné plány; jednoduše zmizí - a brzy je celé Švédsko kvůli jeho útěku vzhůru nohama. Jenže s podobnými věcmi už má Allan své zkušenosti - v mládí koneckonců uvedl do zmatku celý svět.

Jonas Jonasson ve svém románu vypráví o jednom veselém útěku a také o šíleném životním příběhu svéhlavého muže, který se sice nikdy nezajímal o politiku, ale přesto byl vždy nějak zapleten do velkých historických událostí 20. století.







Kniha s výjimečně dlouhým a zajímavým názvem a také kniha, kterou nedávno četla moje kamarádka a skoro pořád se usmívala nebo smála - to je Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel.  Je to moje jasná volba.



THRILLER, HOROR, DETEKTIVKA


Muži, kteří nenávidí ženy od Stiega Larssona


Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii.










Slavná kniha od ještě slavnější autora a já.. jsem ji ještě nečetla. Mamka ji dočetla celkem nedávno a já dychtivá, že si konečně přečetla něco, co není stostránkový "román" o Juanovi a Esmeraldě, jsem se jí zeptala, co na ní říká. 
Ona: „ Dobrý.“
Já: „Tos říkala na Padesát odstínů taky...“
Ona: „ Bylo to tak nastejno.“
Já: *povytáhnu obočí a opovržlivě odcházím*

A jaké z toho plyne ponaučení? Přečtu si ji taky, abych jí mohla vyvrátit, že to rozhodně není pravda.

4 komentáře:

  1. Pravdou je že jsem nečetla ani jednu knihu :), ale třeba Posla bych si chtěla díky Zlodějce knih moc přečíst a doufám, že se k ní dostanu brzo ;).

    OdpovědětVymazat
  2. Paniku si chci taky přečíst. U Posla moc nevím. Něco mě na něm láká a něco zase odrazuje :)

    OdpovědětVymazat
  3. Popravdě, mě asi nejvíc zaujalo to Eleanor & Park, zní to zajímavě, Lauren Oliver moc nemusím, přečetla jsem od ní jen Delirium, jestli přečtu ještě něco, těžko říct. Posel vypadá zajímavě, ale nevím, jestli by mě to bavilo... Staříka mamka četla a říkala, že od toho čekala víc, to možná a Muži, kteří nenávidí ženy si přečtu, možná, někdy, ale ne teď, vůběc na to nemám náladu :D

    OdpovědětVymazat

Děkuju za projevenou podporu nebo kritiku, obou si vážím.