úterý 30. července 2013

Recenze: Lola a kluk od vedle

Lola a kluk od vedlePůvodní název: Lola and the boy next door
Autor: Stephanie Perkins
Nakladatelství: CooBoo
Datum vydání: květen 2013
Počet stran: 338    

                            Anotace      
 Začínající návrhářka Lola Nolanová nevěří na módu… věří v kostýmy. Čím výraznější outfit, čím třpytivější, čím zábavnější, čím divočejší – tím líp. Ale Lola je přes neskutečné modely také hodnou dcerou a kamarádkou s velkými plány do budoucna. Všechno je perfektní (včetně jejího sexy přítele rockera), dokud se do sousedství nevrátí obávaná dvojčata Bellova. Calliope a Cricket. Hlavně Cricket, nadaný vynálezce, který zrovna vystoupil ze stínu vlastní slavné sestry. Cricket, který by se moc rád vrátil do Lolina života. Lola teď dumá, jak se poprat s city ke klukovi od vedle… a vypadá to na dlouho!

Nenechte si ujít nový příběh autorky báječného Polibku pro Annu!


                                                Pár slov k obálce
                      Naše obálka se mi líbí, ale myslím, že ta původní se víc hodí k povaze příběhu.

 Lola and the Boy Next Door (Anna and the French Kiss, #2)   Lola and the Boy Next Door (Anna and the French Kiss, #2)    Schmetterlinge im Gepäck (Anna and the French Kiss, #2)                 
       Hardcover vs Paperback                              Německá obálka

                                                                      O autorce
 Stephanie Perkins je autorkou knih pro dospívající čtenáře (a taky pro dospělé, kteří se nebojí přiznat, že young adult knihy jsou prostě skvělé). Narodila se v Jižní Karolíně, vyrostla v Arizoně a na univerzitu chodila v San Franciscu a Atlantě. Nyní žije v horách Asheville uprostřed Severní Karolíny se svým mužem v domě, který má téměř sto let a každý jeho pokoj je vymalovaný jinou barvou duhy.
Celý život pracovala s knihami – nejprve jako prodavačka, pak knihovnice a nyní jako spisovatelka. Ve všední dny ji spolehlivě najdete za stolem, jak píše a pije jeden šálek kávy nebo čaje za druhým. O víkendu kouká na filmy a čeká, až se herci políbí. Věří, že ve všech knihách a filmech by mělo být polibků co nejvíc.

                             Můj názor na knihu
Leuke achtergronden - Hyves.nl   Lola je snad ve všem neobyčejná sedmnáctiletá dívka. Za novoroční předsevzetí si dala, že si nevezme dva dny po sobě stejné oblečení. Zkrátka že bude každý den oblečená jinak, což se jí také daří. Lola se totiž vyžívá v někdy trošku šílených kostýmech, parukách a make-upech. Jít třeba za jahodu nebo oheň? Pro Lolu (neboli Dolores) je to každodenní realita. Tím však její odlišnost od ostatních nekončí. Lola je totiž vychovávána dvěma otci, přičemž jeden z nich je jejím strýcem. Ale pro ni jsou to prostě tátové, kteří opravdu nemají v lásce jejího dvaadvacetiletého přítele Maxe - rockera. V Americe je totiž takovýhle vztah nezákonný (alespoň myslím), kdežto u nás bych řekla, že na tom není nic zvláštního. Jakoby Lola i teď neměla dost práce se svým přítelem, táty a šitím nových kostýmů, ještě ke všemu se do sousedství vrátí dvojčata Bellova, která minule neodjela zrovna v dobrém...

I Want Crazy <3 | via Tumblr   Víte, románům moc nedávám. Možná za to může moje máma, která celé dny nečte nic jiného než harlequinky s názvy jako Žhavý led, Andělsky krásný nebo Láska v džungli. :P Prostě románům jsem se snažila spíše vyhýbat, což mi před několika lety potvrdila i sama legendární Lenka Lanczová, která mě svými knihami vůbec neučarovala. Zato Stephanie Perkins! To je jiný kafe. :) I když do druhého románu od téhle autorky jsem šla s poněkud menším nadšením než jsem původně plánovala. Odpověď je nasnadě, přečetla jsem si pár recenzí a chtě nechtě už jsem se na ni tolik netěšila. O to krásnější pro mě tahle knížka byla..

Untitled   Lola a kluk od vedle je opravdu nádherná knížka. Někdo říká, že Polibek pro Annu je lepší, ne ale pro mě. Já mám tyhle dvě knížky na stejné úrovni, hlavně pak proto, že každá je svým způsobem úplně jiná. Polibek je univerzálnější, osloví víc lidí a čtenáři se snadněji vcítí do hlavní hrdinky. Kdežto Lola je knížka "menších rozměrů",  jejíž dokonalost spočívá právě v originalitě příběhu a hlavně postav.

Untitled Tenhle román jsem měla přečtený za 5 hodin, což u mě byl kousek dopoledne a kousek odpoledne, když teda nebudu počítat oběd, kterému jsem moc nedala, protože jsem pořád musela přemýšlet nad tou knihou. A veřte nebo ne, to se mi nestává často.

Moc se mi taky líbilo, jak autorka skloubila Polibek a Lolu, takže jsme se mohli potkat s naší Annou a Étiennem znovu. To mám vážně ráda, to stejné totiž udělala Sarah Dessen v Poslouchej, kde se mihla dvojice z Ukolébavky.

Pinterest
Jedním z hlavních důvodů, proč jsem si tenhle příběh zamilovala byl určitě Cricket Bell, který byl úžasný? skvělý? a neodolatelný? Ano, to všechno a ještě mnohem víc. Co by to ale bylo za příběh, kdyby to nebylo zamotané, že? Takže i když je nám čtenářům už od začátku jasné, jak to asi skončí, tak je skoro kouzelné sledovat, jak to postavy knihy zjišťují taky, příchazejí k rozumu, zamilovávají se, dostávají kopačky a.. žijí šťastně až do smrti!

Když si takhle retrospektivně vybavím Lolu a kluka od vedle, vidím hvězdy a.. ten  krásný romantický konec. Pokud jste stále na vážkách, jestli si tuhle knížku přečíst, tak neváhejte a prostě si jí kupte! Já myslím, že nebudete litovat, přinejhorším nebudete zklamaní, protože tohle je pro mě román s velkým R..

                                                                       5/5


      

2 komentáře:

  1. Lolu jsem si nedávno pořídila a i když jsem měla rozečtenou jinou knihu, tak mi to nedalo a kousek jsem si přečetla a nemůžu se jí dočkat :D Jen si prvně musím přečíst Annu.
    Mě romantické knížky nikdy nevadily a beru je jako takový oddych od čtení fantasy knih, ale názvy harlequinek by mě taky spolehlivě odradily :D

    OdpovědětVymazat
  2. Polibek pro Annu se mi moc nelíbil, proto váhám zda se mám pustit do této knihy. Po přečtení tvojí recenze, si knihu asi přečtu, tak uvidíme jestli se mi bude líbit!

    OdpovědětVymazat

Děkuju za projevenou podporu nebo kritiku, obou si vážím.