neděle 9. února 2014

Recenze: Nespoutaná

Nespoutaná (Unearthly, #3)Původní název: Boundless
Autor: Cynthia Hand
Nakladatelství: CooBoo
Série: Nadpozemská
Díl: 3.
Datum vydání: červenec 2013
Počet stran: 344
Anotace
Clara se musela vyrovnat se znepokojujícími vizemi, se ztrátou člověka, kterého nesmírně milovala, i s bolestivým rozchodem se svou první láskou. Nepřeje se nic jiného než žít normální život, vystudovat a ujasnit si, který se dvou úžasných kluků v jejím okolí je ten pravý.
Avšak další vize, a s ní spojené poslání, na sebe nenechá dlouho čekat. A je ještě děsivější a nebezpečnější než všechny předchozí. A jestliže Clara nechce obětovat svou nejlepší kamarádku i celé andělské společenství, musí se vypravit na cestu, která navždy změní její život, na cestu, která jednou pro vždy určí, kam se bude ubírat osud její i osud všech, které miluje.

Ve strhujícím finále Nadpozemské musí Clara rozhodovat o svém osudu jednou provždy.


Pár slov k obálce
Obálka Nespoutaná se mi líbí asi nejvíce ze všech tří dílů. Konečně má totiž přesně takovou barvu jako obálka na monitoru počítače a ne takovou podivně vybledlou jako předchozí dva díly.

Boundless (Unearthly, #3)  Boundless (Unearthly, #3) Himmelsbrand (Unearthly, #3)
 Americká obálka       Australská obálka        Německá obálka

O autorce
Cynthia vyrostla v jihovýchodním Idahu. Již od malička miluje čtení a svou první povídku napsala už v šesti letech – hned jak se naučila psát. Její učitelka na druhém stupni jí jednoho dne řekla, že se určitě stane spisovatelkou. A to se také splnilo.
Nyní Cynthia dělí svůj čas mezi jižní Kalifornii, kde žije se svým manželem a synem, a jihovýchodní Idaho. Vyučuje tvůrčí psaní na Pepperdine University.




Trailer ke knize
 

 Můj názor na knihu
Na obálce stojí: „Vyvrcholení fantastické Nadpozemské.“ Nadpozemská se mi líbila, takže jsem čekala fantastické vyvrcholení, možná až trochu epické... Nečekala jsem příliš? To rozhodně.

Mezi 2. a 3. dílem u mě nastala delší odmlka, a tak se mi většinou stává, že si nepamatuju, co se vlastně stalo a co se zrovna děje. U Nespoutané jsem ale neměla nejmenší problém, nebo alespoň ne v tomhle.Vlastně stále nechápu, proč autorka ukončila tuhle andělskou trilogii právě takhle.

.Už Zasvěcená byla sama o sobě slabší, protože se celou knihu řešily problémy Clary & Tuckera. Na Nespoutanou jsem těšila právě kvůli tomu, že hlavní děj se přesune někam jinam, což znamená svěží vzduch, nové příležitosti a nové lidi, no ne? Ehm... ne, protože hlavní hrdinka žije stále v minulosti a při každé příležitosti se vrací ke starému životu. Takže na scéně máme opět Claru, Angelu, Christiana, dlouho ztraceného bratra Jeremyho, archanděla Michaela a samozřejmě Tuckera. Což znamená, že kdo si myslel, že milostný trojúhelník se tentokrát nekoná, tak ať jde o dům dál - je i v Nespoutané. A právě to mi na téhle knize tak vadilo. Bylo nad slunce jasné, koho si Clara nakonec vybere a koho chce, ale stejně se s tímhle trojitým vztahem autorka zabývala hodnou část knihy, bohužel.

UntitledCo se samotného děje týče, tak byl podle mě hodně slabý. Když nepočítám už zmíněné rozebírání milostného trojúhelníku, tak se celá kniha dějem připravovala a soustředila na konec. Na "epický" konec. Clara má totiž opět vizi, opět spjatou s Christianem a je jenom na ní, jak se s ní vypořádá a tím rozhodne o svém osudu. Tím se nám na scénu dostávají Černokřídlí, kteří jsou podle mě  jedinou záchranou téhle knížky. Autorka si s touhle myšlenkou totiž rozhodla pohrát a poodkrývá nám jejich svět - Peklo. Musím říct, že Peklo a způsob, jakým autorka utvořila ztracené duše se mi vážně líbil. Říkám si, že kdyby se víc soustředila právě na tohle a ne na Clařino "těžké" rozhodování mezi dvěma kluky, tak by se mi tahle knížka líbila víc.

UntitledUff, nechci Nespoutanou pořád jen kritzovat, ale vážně musím říct, proč se mi tak nelíbila. Nicméně jautorčin styl se mi líbil. Píše čtivě, lehce a umí čtenáře rozesmát, takže za to má bod. Moc se mi taky líbilo, jak měla doma hlavní hrdinka Vampýrskou akademii. Propojení knížky s knížkou uvítá asi každý knihomol.

A na konec bych chtěla mluvit právě o konci. Napíšu to naplno -  horší už být nemohl. Představte si ten nejkýčovitější konec a ještě kýčovitější epilog „po devíti letech“ a dostanete konec série Nadpozemská. Dobrá, čekala jsem, že to takhle skončí, ale tohle je konec jako vystřižený z nějakého špatného románu.

Co víc ještě říct? Nespoutaná mě strašně zklamala. Děj byl slabý a jediná akce byla smrsknutá do poslední čtvrtiny knihy. Navíc se tu omílalo stále to samé a vůbec největší mínus byl pro mě přeslazený konec. Takže dávám...


 2,5/5

Zdroj: anotace & obálka - goodreads.com
            o autorce - cooboo.cz
            obrázky - weheartit.com

1 komentář:

Děkuju za projevenou podporu nebo kritiku, obou si vážím.