čtvrtek 20. února 2014

Recenze: Měděný jezdec

Měděný jezdec (Taťána a Alexandr, #1)Původní název: The Bronze Horseman
Autor: Paullina Simmons
Nakladatelství: Ikar
Datum vydání: 2.vydání, březen 2013
Počet stran: 616
                                Anotace
Poutavá historická freska je zároveň nezapomenutelným příběhem o lásce vzdorující hrůzám války
i lidské zášti. 17letá Taťána vyrostla v Leningradě, v městě, kde památníky zašlé slávy kontrastují s šedivou realitou stalinského Ruska. V roce 1941, ten den, kdy Němci napadnou Rusko, se Taťána poprvé zamiluje - vzápětí pocítí trpkost zakázané lásky: nadporučík Alexandr Bělov je vyvolený její sestry Dáši. Navíc má Alexandr temné tajemství - pochází z rodiny amerických komunistů, kterou zlikvidovalo NKVD. Lásce Taťány a Alexandra není přáno: město drtí německá blokáda, hladomor, zima a všudypřítomný strach ze smrti. Ale jindy slabá Táňa se ukáže jako nejsilnější člen rodiny a s Alexandrovou pomocí překonává všechny útrapy. Nejtěžší zkouškou však bude odolat vlastní touze…

  
Pár slov k obálce
Co si budeme nalhávat, obálka Měděného jezdce nepatří mezi vrcholná grafická díla. Když by se ale vynechala ta tvář, obálka by hned vypadala o 100% lépe.

                The Bronze Horseman (The Bronze Horseman, #1) The Bronze Horseman (The Bronze Horseman, #1) The Bronze Horseman (The Bronze Horseman, #1) The Bronze Horseman
                                                                       Americké obálky      


                                                  O autorce  
Paullina Simonsová se narodila a vyrostala v Petrohradu, v deseti letech však s rodiči emigrovala do USA. Je autorkou deseti románů, přičemž největšího úspěchu dosáhla Měděným jezdcem z roku 2001 (česky 2004, 2013), který se stal mezinárodním bestsellerem. Druhý díl trilogie s názvem Taťána a Alexandr vydal Ikar na jaře 2013.                                            

Můj názor na knihu
   Měděný jezdec, kniha, které bych si v knihkupectví v záplavě Fifty Shades of Grey a ostatních ehm "románů" rozhodně nevšimla. Naštěstí jsem si jí díky kladným recenzím ostatních blogerů všimla a můžu Vám jen říct, že toho nikdy nebudu litovat...

The Bronze Horseman
   Měděný jezdec je historická romance, která se odehrává za druhé světové války ve Stalinově Rusku. Hlavní hrdinkou příběhu je Taťána Metanovová, mladá, nezkušená a naivní dívka, která se v 1.den války potká s Alexadrem, vojákem, který kvůli ní přejde ulici. Alexandr je ale novým přítelem její milované a o sedm let straší sestry Dáši, která, jak se zdá má ve všem nad Taťou navrch. Znáte heslo ze známé reklamy „Když ji miluješ, není co řešit?“ V téhle knize to tak jednoduché není. Protože co je Vám dražší, láska muže nebo láska sestry? A jak daleko dokážeme zajít, jen abychom neranili city lidí, které milujeme, i když na úkor našich vlastních?

The Bronze Horseman  Tahle kniha mě naučila spoustu věcí. Díky Měděnému jezdci vím, kdy se přidala USA do války, vím, co s člověkem dokáže udělat hlad, znám plánek Leningradu nazpaměť a hlavně vím, co znamená skutečná láska. Protože láska v Měděném jezdci je absolutní  a bezpodmínečná. A často prázdné fráze „Navždy spolu“ nebo „Položil/a bych za tebe svůj život“ tu nabývají nový rozměr. Popravdě říkám, že jsem se ještě s takovouhle láskou v jiných knihách nesetkala.

  Na co by měl čtenář, než se do téhle knihy pustí, připravit, je určitě jazyk a délka knihy. Měděný jezdec je totiž napsán jazykem té doby, tudíž tomu odpovídá i překlad. Ten se mimochodem velice povedl. Jako další bych chtěla říct, že tohle není žádná "kusovka". Já osobně jsem ho četla rozhodně nějaký ten pátek, protože v určitých částech to není jednoduché čtení a dopředu říkám, že ani žádná "oddychovka".

Untitled Zatím jsem tu na Jezdce pěla jen samé ódy, ale přiznám se, že jsem se ve 3.části knihy celkem nudila. Autorka má totiž tendenci vše pečlivě a barvitě popsat , což se mi právě na popisování války a hladomoru v Leningradu moc líbilo, ale 70 stránek popisování milování a cukrování na mě bylo trochu moc. O polovinu (a trochu) kratší a hned by mě to bavilo víc.

Důležitou věcí na téhle knize je právě proměna hrdinů. Vzpomínáte, jak jsem o Taťáně na začátku psala, že je to mladá, nezkušená a naivní dívka? Po skončení Měděného jezdce to snad nemůže říct nikdo. Z malé Taťy se totiž stala silná, emancipovaná, milující a odvážná Taťána. A nakonec, potkat muže jako je Alexandr Bělov? Nic víc nechci. :)

So cuteNa obálce slibují, že Měděný jezdec je: Legendární romantický příběh o lásce, jež musela vzdorovat hrůzám války, zvůli diktatur i lidské zášti. Měděný jezdec je to a ještě mnohem více. Je to úžasná, emotivní, drastická, romantická a skutečně legendární kniha, která se mi vryla do srdce a zanechala ve mně soustu emocí. Nevím, jak Vám ji ještě víc přiblížit a doporučit. Teď už zbývá si ji jen přečíst a připojit se ke mně a všem ostatním, kterým učarovala.

                                             5/5                                                                
 Zdroje: obálka & anotace: goodreads.com 
              o autorce: bux.cz
              obrázky: weheartit.com

4 komentáře:

  1. Toto by som si chcela fakt prečítať :)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím s tebou. Knížka byla dokonalá a já se těším až si jí přečtu někdy znovu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, jedna z nejlepšíách knížek, co jsem kdy četla. :)

      Vymazat

Děkuju za projevenou podporu nebo kritiku, obou si vážím.