pátek 3. ledna 2014

RC recenze: Eragon

Eragon (Odkaz dračích jezdců, #1)Původní název: Eragon
Autor: Christopher Paolini
Série: Odkaz dračích jezdců
Díl: 1.
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání: 2004
Počet stran: 488
                 ...
Film: ano

                                Anotace
 Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství.
Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou... První díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců.

                                                    Pár slov k obálce 
Co si budeme povídat, obálky jsou u knížek skoro životně důležité. A Eragon jako kniha svou obálkou určitě zaujme. Mně se líbí hlavně barevná sladěnost celé série a vyobrazení draků.
 Eragon (The Inheritance Cycle, #1) Eragon (Inheritance, #1) Eragon (Inheritance, #1) Eragon: Collector's Edition
 Originální obálka       Filmová obálka        Obálka e-booku      Obálka ve Velké Británii
                                                               O autorovi

Christopher Paolini (nar. 17. listopadu 1983) je americký spisovatel, autor knih Eragon, Eldest, Brisingr a Inheritance. Tyto knihy jsou součástí tetralogie Odkaz Dračích jezdců. Původně to měla být trilogie, ale třetí díl byl obsáhlejší než autor zamýšlel a rozdělil ho proto ještě do čtrvtého dílu. Příběh se odehrává ve fiktivním fantasy světě Alagaësia.

Paolini se narodil v listopadu roku 1983 v Jižní Kalifornii. Mimo několika let na Aljašce žil se svými rodiči, mladší sestrou Angelou a kočkou s kokršpanělem v Montaně. K tvorbě ho inspirovala místní nádherná příroda.

                                                         Trailer k filmu
                                          
  
                                          Můj názor na knihu
Po dlouhé, pro mě až příliš dlouhé době jsem se rozhodla vrátit se opět k fantasy. A věřte mi, že moje první myšlenka při čtení téhle knížky patřila právě tomu, že jsem se k tomu měla vrátit dřív.

TumblrKdo nezná příběh Eragona? Eragon je obyčejný venkovský chlapec, který žije v zemi jménem Alagaësie a jediné dobrodružství, které ho v budoucnosti čeká je práce na rodinné farmě. Ale vážně to tak bude? Jak už je známo, jeden okamžik může změnit celý váš život. V Eragonově případě je to okamžik, kdy v Dračích horách objeví kámen, který ale není kamenem, ale dračím vejcetem. Z vejce se vyklube dračice Safira a nová epocha Dračích jezdců může započnout!

Přiznám se, že jsem Eragona nečetla poprvé, takže to byl vlastně takový re-reading. Ale můžu vůbec počítat tu vypůjčenou knížku z knihovny, při jejímž čtení jsem před třemi lety nedávala vůbec pozor? Chtěla jsem si tuhle knihu oživit, přečíst znovu a udělat si na ni "zralý názor".

Untitled
Eragon je skvěle odvyprávěný fantasy příběh plný draků, elfů, čarodějů a trpaslíků. Určitě jste si všimli podtržítka po slovy "skvěle odvyprávěný", protože to je tahle kniha hlavně. Je napsána do nejmenších detailů, je vidět, že si autor se svým imaginárním světem pohrál a geniálně ho vykreslil. A to je u fantasy jedna z nejdůležitějších věcí, aby bylo dobře popsáno prostředí, postavy a v tomhle případě i jazyk. Když navíc uvážíme, že autor Eragona napsal v 15 letech, tak je tohle vážně geniální dílo.

adeljtan.tumblr.com | via TumblrNejvíc se mi na téhle knize kromě už zmíněné propracovanosti líbil děj, ve kterém hrálo důležitou úlohu hledání ra´zaků a s tím spojené cestování po Alagaësii, protože to je můj šálek čaje. Líbí se mi, jak se téměř v každé kapitole dostáváme někam jinam, poznáváme jiné lidi a jiná místa. Díky tomu mi totiž Eragon ubíhal rychlostí blesku, kapitoly ubíhaly ani nevím jak a já hltala každý detail jejich cesty. Kamenem úrazu pro mě tudíž byla třetí čtvrtina knihy, která se odehrávala pouze na jednom místě a Eragon se mi v téhle části zdál takový táhlý a v podstatě nijaký. Kdyby tohle autor zkrátil, dala bych téhle knize plný počet bodů.
Tumblr
Jak už to tak u fantasy série bývá, na konci knihy se odehraje velká bitva, po které se hlavnímu hrdinovi otevřou nové obzory. Jinak tomu nebylo ani v Eragonovi. Musím říct, že poslední část knihy se stala mojí oblíbenou, protože jsem opravdu velkým fanouškem válek a bitev.

Nakonec bych ráda Eragona porovnala s filmem. Na film jsem se dost těšila, protože se mi Eragon dost líbil, jak můžete vidět z recenze, ale uff... no, jak se říká: „Kniha je vždy lepší." Tady to platí dvojnásob, protože film za knihou dost pokulhává..

Eragon je kniha, ke které se budu vždycky  ráda vracet. Něco podobného jako můj milovaný Harry Potter, už se vidím, jak ho předčítám vnoučatům jako stařenka v křesle u krbu. Zkrátka bych řekla, že Eragon je vážně dobrá fantasy kniha, ve které vám snad  nebude nic chybět. Autor tu nešetří napětím, děsivými momenty, krvavými detaily, ale ani situacemi, která vás rozesmějí.

                                                                    4,5/5

Tímto bych chtěla srdečně poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

5 komentářů:

  1. Skvělá recenze . Nad Eragonem jsem rozmýšlím už hodně dlouho a tvoje recenze mě do toho nakopla ještě víc :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ja tiež uvažujem nad Eragonom, pretože film je skvelý... myslím že sa do toho čoskoro pustím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Eragon je jedna z mých srdcových záležitostí! Musím říct, že ti docela zavidím to, že máš ještě před sebou celé tři díly! :D

    OdpovědětVymazat

Děkuju za projevenou podporu nebo kritiku, obou si vážím.