úterý 1. října 2013

RC recenze: Mezi nebem a zemí - Setkání s duchem

Setkání s duchem (Mezi nebem a zemí, #1)Původní název: The Ghost and the Goth
Autor: Stacey Kade
Série: Mezi nebem a zemí
Díl: 1.
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání: březen 2013
Počet stran: 256
                            Anotace
Královna školy a hvězda místních roztleskávaček Alona Dareová je předurčena pro skvělou budoucnost. Její život však končí nečekaně pod koly autobusu. Všichni si myslí, že je navždy pryč, ale... Alona zůstala ve světě živých jako duch. Pouze jediný člověk ji může vnímat - spolužák a totální lúzr Will. Podaří se jim překonat vzájemnou nechuť a pomoct jeden druhému? Proč Alona neodešla skrze jasné světlo do onoho světa?

                                                    Pár slov k obálce
  Tahle obálka na mě přímo křičí - duchařská, (klasická) YA a veselá. Vlastně taková i knížka je, ale přeci jenom nic není takové, jak se na první pohled zdá.
   A jak můžeme vidět, všem se asi dost líbila, když ponechali originální vzhled obálky.

The Ghost and the Goth (The Ghost and the Goth, #1)    Naluca si Naucul (Naluca si Naucul, #1)Αταίριαστο Ζευγάρι (The Ghost and the Goth, #1) 
 Hardcover = Paperback   Rumunská obálka      Řecká obálka
                                                         
                                      Můj názor na knihu  
Let it burn!  Alona Dareová je školní královna, denně sedává na první podestě s těmi nejlepšími, chodí s největším frajerem ze školy a má snad určitě tu nejlepší kamarádku na světě! Vidíte ty nej? Všechny ty nej se jí ale sesypou jako domeček z karet, když ji srazí školní autobus a její život skončí. Nebo... alespoň ten pozemský. Nejen, že se z Alony stává duch, ale k tomu všemu zjišťuje, že všechna ta léta dřiny, přetvářky a zdánlivé dokonalosti vedly jen k tomu, že se na ni za pomalu začíná zapomínat. A jestli vám to nepřipadá dost, ještě ke všemu jediný člověk, který ji vidí je Will Killian, "divný emmař", který by byl za Alonina života hluboka pod její úroveň (nějaká ta čtvrtá podesta). Dokáže Alona s pomocí Willanajít důvod, proč si pro ni nepřišlo světlo a ona netráví svůj posmrtný život na Onom světě?

♛ Recenzí na Setkání s duchem jsem četla snad milion. Pro většinu lidí to byla průměrná knížka s předvídatelným dějem. Sice jsem se na ni těšila, ale přistupovala jsem k ní s menším odstupem, rozhodně jsem nechtěla být zklamaná. A víte co? Nebyla.

Nejvíc se mi na knize líbilo, že nic není, jak se zdá. I Alona, bezchybná včelí královna, má kostlivce ve skříni a postupně nám je i všechny ukazuje. Možná byste čekali, že i odhodí masku arogance, že konečně přizná všechny svoje slabosti a degraduje se na "obyčejnou" lidskou bytost. Ani omylem, milí čtenáři. Alona nám zůstává Alonou. Není to typická hlavní hrdinka, která se bezhlavě vrhá do nebezpečí a hlava nehlava se bije za svobodu a pravdu. Alona je přesný opak, je celkem arogantní, sebevědomá a ironická. Prakticky nic nedělá z lásky k bližnímu svému, musí jí z toho zkrátka něco kápnout. Vážně jsem nečekala, že bych si ji mohla tak oblíbit! Přesně takový typ lidí totiž nemusím. Tak proč? Protože přes tohle všechno je spravedlivá a jak se ukáže, tak i (docela) milá a zoufale toužící po lásce. Nenechte se ale zmást, stále je to Alona.   
Fotos do Mural 
Na druhou stranu na Willa nemám tak obsáhlý názor. Jak to tak bývá u silných osobností, Alona strhla skoro všechnu pozornost na sebe a je pravda, že Will se mi nejvíc zamlouval, když byli oba dva spolu. Když bych ale měla Willa popsat, popsala bych ho jako tichého, trochu šíleného, chytrého a milujícího kluka.   

Let Love InJak už jsem zmiňovala výše, v ostatních recenzích nejčastěji vytýkali příběh. Je pravda, že příběh byl poněkud slabý a od začátku celkem předvídatelný. Na druhou stranu doufám, že si autorka schovala překvapení a zvraty do druhého dílu.

Suma sumárum, Setkání s duchem se mi líbilo.. a ne málo. Většina díků ale patří hlavně Aloně, prostě jí žeru! Musím se přiznat, že hodnocení bude právě díky ní poněkud zkreslené, vezmu-li v potaz jednoduchost příběhu. I když k téhle knížce se mi to hodilo. Setkání s duchem je prostě oddychová YA, která neurazí. A já jí dávám....
                
                                                               3,5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Fragment.  

2 komentáře:

  1. Nevěděla jsem jestli si knížku mám nebo nemám přečíst, ale teď už vím že si jí prostě přečíst musím :) Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za projevenou podporu nebo kritiku, obou si vážím.