pátek 10. května 2013

Knihomolův cestovní deník

                                                             Projekt na cesty z mé hlavy.

 Zdravím! Jsem zpět! Musím říct, že mi blog vážně moc chyběl. Abych to uvedla na pravou míru, v naší rodině wifi byla, ale selahlo vybavení, takže si dovedete představit, jak mi bylo, když jsem se s vámi nemohla podělit o všechny ty fotky a postřehy, které jsem při svém 6 denním pobytu v Anglii nasbírala. Takže vám to musím vynahradit! ;) Dnes to bude spíše povídání odpovídání a od zítra čekejte všechny ty fotky, roztřídím je do dní.

Jak bylo v Anglii?

První otázka, kterou mi každý položil, když jsem přijel. Ten zájezd měl svá pro a proti, u mě ale ty pro jednoznačně zvítězily. Měla jsem se vážně super, i když si to na mně vybralo svou daň. (O tom až později).

                                                                          Jaké tam bylo počasí?

My jsme měli asi vážně štěstí, ale ani jednou nám nezapršelo, bylo krásně slunečno nebo polojasno. Zkazilo se to vlastně až za hranicemi, v Německu.

Jak to tam vypadá?

Taková podivná otázka, kterou mi položila moje sestra. Možná se budete divit, ale v Anglii (tedy alespoň v té části, kde jsem byla) nemají jehličnaté stromy. Tam jedete a všude samé krásně zelené louky přehražené malými živými plůtky a sem tam nějaký shluk listnáčů. A samozřejmě roviny, žiju v dost hornatém kraji, takže roviny skoro neznám a tam? Tam když je nějaký velký kopec, tak je uměle vytvořený a "čouhá" do krajiny dost směšně. :D

                                             Jaké je tam doopravdy jídlo?

Upřímně? Jsou to ti nejhorší kuchaři, které jsem kdy poznala.V Anglii už jsem jednou byla, myslela jsem si, že vím, do čeho jdu. No, nevěděla... Asi 4.den jsem si říkala, že asi nemají chuťové buňky nebo vážně nevím. :D Naše rodina nám skoro každodenně servírovala jídlo tohoto složení: vařená zelenina, kterou k smrti nesnáším sestávající z kukuřice, hrášku, karotky nebo fazolí. A víte, co je nejlepší? Když to dostanete všechno najednou.. Potom maso, my jsme měli hovězí. Vegetariánka nejsem, ale bylo strašně tuhé a ne moc dobré. Poslední byly opečené brambory přelité UHO* omáčkou. Takže když to vezmu kolem a kolem, k večeři jsem toho moc nesnědla a definitivně jsem zavrhla, že by v Anglii pořádali Masterchefa.

Jakou jsem měla rodinu?

Minule byla naše rodina milá, po každé večeři s námi "hodili řeč", měli jsme celkem velký pokoj a bylo tam čisto. Neuvědomila jsem si, jaké jsem měla štěstí. Rodina v Oxfordu (u které jsme bydleli) byla ve všech těchhlebodech značně pozadu. Jejich jediná interkace s námi byla: „Dinner is ready." a „Breakfast is ready." Takže nejenže jsem si tam angličtinu moc nevylepšila, ale celou dobu jsem se ještě bála, abych nechytila hrozný přízvuk našeho průvodce. :D
  Náš pokoj byl vážně malý a když řeknu malý, tak myslím 4x5 metrů. Sotva se tam vešla palanda, skříň a bezúčelná krabice. A teď si tam zkuste vměstnat 2 holky. Nemožné -_-, ale oni si řekli, že to prostě jde!
  Co se týče členů rodiny, tak ta paní měla pět dětí a myslím, že jsem viděla alespoň tři. Víte, nedalo se spočítat, kolik lidí tam vlastně je, protože když jsme se objevili my, tak celý dům jako byl vylidněný. Nikde nikdo.


                                                                                 Co jsem si přivezla?

Do Anglie jsem jela pod výhrůžkou: „Jestli to všechno utratíš, tak si mě nepřej!" Takže jsem moc neutrácela a když už, tak za samé náramně užitečné věci. A jelikož je tohle knižní blog, tak konečně ke knihám. Nepřeháněla jsem to, knížky jsme nakupovali 2.den a já nevěděla, jestli náhodou ještě někde nebude příležitost, a tak jsem se omezila na 3 kousky. Nejpyšnější jsem na Inside HBO´s Game of Thrones, kterou jsem ukořistila za 10 liber a to z původních 26, což je bomba! Kdo má rád GOT stejně jako já, tak určitě ví, jak jsem z toho nadšená. Za další jsem si koupila Wither od Lauren de Stefano a City of Ashes od Cassandry Clarke. Obě dvě za 3 libry, no neberte to. Momentálně mi nejdou nahrávat fotky, takže až to nějak zprovozním, určitě je přidám.


  Co jsem se naučila?

Všude dobře, doma nejlíp. I když se mi v Anglii líbilo, na konci jsem se už nemohla dočkat, až konečně pojedu domů. Teď si chci rozhodně užívat naší Českou republiku. :) A abych nezapomněla, naučila jsem se, že kdo v UK nemá IPhone a Vansky jako by nežil. -_- Ne vážně, tam mají tenhle mobil od Applu snad úplně všichni.

                             Plusy a mínusy zájezdu
                                                                         
                                                                            + 
 • v obchodech tam mají co se týče sendvičů a ovoce daleko větší výběr
• tomu, čemu mi tady říkáme Levné knihy (ve kterých začínají převládat jiné věci a knihy to nejsou), tak tam mají v daleko "vymakanějším" vydání a vy si tam pořídíte spoustu vážně dobrých knih


                                                                          -
• jestli pojedete s průvodcem, tak si nejdříve zjistěte, kdo to bude, protože se vám může stát, že bude mít nějakou úchylku - ten náš nám například pouštěl hodinou smyčku písní It´a long way to Tipperary a Lady Godiva. Na to pozor, z vlastní hrůzné zkušenosti. :D 
• úklid. Buďte připravení na to, že Angličané mu moc nedají, vysavač? Naší rodiny jsem se radši ani neptala, jestli ví, co to je. Ale co, nemůžu všechny házet do jednoho pytle a třeba vy budete mít štěstí.
• zdraví. To mě Anglie stála. :D Nejenže jsem při zájezdu měla horečku a byla jsem nadopovaná Ibalginy, ale teď 3 dny po návratu mám takovou rýmu a kašel, co už dlouho ne. To střídání teplot ráno a večer nebylo nic pro mě.
• McDonald´s. K tomuhle řětězci teď mám vážně averzi. Pár jsem jich tam navštívila a naprosto nechápu, jak tam někdo může jíst denodenně.



                                            Slovo na konec?

 Nelekejte se těch mínusů, já si jen moc ráda stěžuju.Spojené království je jinak krásná země. Většinu lidí okouzlí Londýn, ale já jsem nejspíš vidlák 4ever a ty menší městečka a vesničky u mě neměly konkurence. Anglická architektura je krásná a tak celkově je to tam... pěkné. Takže všichni, kdo váháte, jestli jet, neváhejte a jeďte, stojí to za to!

                                                         

 *Univerzální hnědá omáčka

                     

2 komentáře:

  1. Univerzální hnědá omáčka :DD To je naprosto super!
    Ale tak aspoň máš zase nějakou zkušenost, to je bezva :)) já v Anglii ještě nikdy nebyla :(( ach jo, chci cestovat po světě :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak koukám, že jsi naspřádala hodně zážitků! :D Já zrovna o prázdninách do UK jedu a bojím se, že budu v nějaké podivné rodině. :D Káááždopádně... Oxford se ti líbil? Mně moc, byl mojí druhou zastávkou, když jsem byla v UK poprvé.

    Na knihkupectví se strašně těším, už teď se nabádám, abych si vzala méně hadrů, abych si jich mohla koupit co nejvíc. :D

    Toho průvodce nezávidím, asi by mě šlehlo. Alespoň si ho budeš dlouho pamatovat. :D

    Měj se krásně! :))



    OdpovědětVymazat

Děkuju za projevenou podporu nebo kritiku, obou si vážím.