úterý 12. února 2013

RC recenze: Krásní mrtví - Phoenix


Původní název: Beautiful Dead
Autor: Eden Maguire
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání: vyšlo v říjnu 2012
Počet stran: 280

                                       Anotace
Darina již pomohla objasnit tajemství smrti Jonase, Arizony a Summer. Nyní ji čeká to nejtěžší… Odhalit okolnosti záhadné smrti Phoenixe.
Krásný mrtvý Phoenix, Darinin kluk, její největší láska. Už je to skoro rok, co zemřel, a oficiální verze vypovídá o rvačce na benzínce, při které byl ubodán. Kdo je zodpovědný za jeho smrt? Darina ví, že to musí zjistit, a že pak Phoenixe ztratí navždy… Opouštějí ji síly, nenachází u nikoho pomoc. Dokonce samotný Phoenix jako by pravdu znát nechtěl. Neviditelná křídla tlučou a Krásní mrtví nenaleznou klid, dokud pravda nevyjde najevo. Čas běží…

                                                           Pár slov k obálce
Obálky série Krásní mrtví se mi vždy líbily, hlavně druhý a třetí díl. Na obálkách je ten, o kterém daný díl je a navíc na místě, kde zemřel. Proto mě obálka závěrečného dílu celkem zklamala a navíc jsem se bála, aby to nebylo celé o loučení Dariny s Phoenixem.

Phoenix (Beautiful Dead, #4)

                                                                     Americká obálka

                                                                           O autorce 

Eden Maguire žije střídavě ve Velké Británii a Spojených státech. Kromě literatury se zajímá o nadpřirozeno a temné stránky života. Volný čas tráví ze všeho nejraději v přírodě, především u svých přátel na ranči v Coloradu. Sama k tomu říká: "Posaďte mě na koně a nasměrujte mě k nejbližší hoře – tam je můj soukromý ráj." Na opuštěné coloradské farmě rovněž nalezla inspiraci pro svou tetralogii Krásní mrtví. V současnosti už Eden pracuje na další sérii, která se bude jmenovat Dark Angel.


                                                              

                                                        Můj názor na knihu
   Krásní mrtví jsou má oblíbená série, nejspíš kvůli námětu, který se jen tak nevidí. Líbí se mi, že je to zase něco jiného. Proto jsem se do knížky začítala s tím, že se těším, jak to všechno nakonec dopadne.
with you   Ze začátku běžel děj pomaleji, ale slibně. Líbilo se mi, jakým směrem se děj ubíral a už jsem si začala mnout ruce, protože se mi tenhle díl začal líbit čím dál víc. Ale jak se říká, neříkej hop, dokud nepřeskočíš a to přesně se stalo v polovině knihy. Darina začala vyšetřovat Phoenixovu vraždu a mě přestal děj bavit, protože šlo vlastně stále o to samé a připadalo mi, že vůbec nepokročila. Myslím, že to bylo hlavně tím, že mě prostředí Phoenixovy vraždy nezaujalo. Jedná se o gangy a po přečtení téhle knihy vím, že to nejspíš nebude nic pro mě.Ve Phoenixovi bylo ale takovýhle dějových linií více, jako věci, které o sobě Darina zjistila, což v mých očích knihu pozvedlo.
Tumblr_mi3zldljua1ra9n9fo1_500_large   Styl autorky jsem v předchozích dílech příliš nevnímala, proto jsem se na něj teď soustředila. Celkově bych řekla, že se autorka snaží o lehký, svěží styl, ale zase tolik se jí to nedaří a občas to vyzní trochu klišé, hlavně proto, že se často opakuje. Na druhou stranu bych řekla, že Eden píše čtivě a já měla knihu přečtenou za necelý den. V některých pasážích jsem zkrátka nemohla přestat. Jsem zvědavá, co dalšího ještě Eden Maguire napíše a jakým směrem se bude ubírat, ráda si od ní  něco dalšího přečtu.
Goodbye   S Darinou jsem se níkdy tak docela neztotožnila a v tomto díle se to moc nezlepšilo. Vždy mi připadala taková moc ukňouraná, nevrlá a uzavřená. Navzdory tomu musím říct, že její konečné rozhodnutí nemohlo být lepší a já jsem moc ráda, že to takhle autorka ukončila. O ostatních postavách toho nemůžu moc říct, protože jim autorka v knize nedala přiliš prostoru a jejich charaktery mi přišly nepropracované. To mě docela zamrzelo, protože jsem si myslela, že se v posledním díle více rozvinou.
  Kdybych to shrnula, tak kniha Krásní mrtví  - Phoenix  má očekávání nesplnila. Jsem dnes docela kritická, ale takovýhle pocit z knihy mám.  Děj mě zkrátka nezaujal, ale každému, kdo nemá vůči gangům a harleyářům takovou averzi jako já, tak Phoenixe doporučuji. Jinak bych řekla, že Krásní mrtví díky poslednímu dílu v mých očích trochu poklesli, přesto patří mezi mé oblíbené série. Dlouho jsem přemýšlela, jaké dát hodnocení, takže po dlouhých rozvahách dávám...

                                                                        3/5
   
 Tímto bych chtěla velice poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.


zdroje:  http://www.fragment.cz/
             http://www.databazeknih.cz/
            http://weheartit.com/dashboard

3 komentáře:

  1. Krásní mrtví...no super, všade sú a ja nemám chuť sa do toho pustiť, vôbec ma to nezaujalo (možno trošilililinku), ale keby si ty nezadrela informáciu o gangoch som možno v poriadku pretože môj názor by sa takmer vôbec nezmenil. Ale práve toto ma zaujalo najviac. Darina sa mi nezdá, to je to, celá táto séria sa mi nezdá.
    Ako by si ju vystihla a presvedčila ma, že za to stojí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Série Krásní mrtví je určitě zvláštní. Řekla bych, že jestli máš chuť zkusitněo nového, přečti si je a udělej si vlastní názor. :) Mně se nejvíce líbil 2. a 3. díl, protože jsem se tam dozvědla něco více o autismu a v tom dalším zase o stalkerství. Nevím, co dalšího bych řekla... :) :)

      Vymazat
  2. Mne sa aj tento diel páčil, aj keď bol o niečo slabší ako 2. a 3., ktoré sa mi páčia najviac 8) Mne sa tie gangy páčili, bolo to niečo nebezpečnejšie 8)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za projevenou podporu nebo kritiku, obou si vážím.