neděle 20. ledna 2013

Recenze: Poslouchej

Původní název: Just Listen
Autor: Sarah Dessen
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 336

                                  Anotace
 Ještě vloni byla Annabel holka, co má úplně všechno – nebo aspoň tuhle roli hrála v televizní reklamě na Obchodní dům Kopf. Letos nemá nic. Nejlepší kamarádka Sophie ji opustila, rodinné štěstí ničí anorexie starší sestry a ve školní jídelně si není ke komu přisednout. Dokud nepotká Owena Armstronga. Vysoký, výrazný a hudbou posedlý Owen je polepšený mizera odhodlaný říkat lidem pravdu. Možná by Owen mohl Annabel pomoct vyrovnat se s tím, co se jí přihodilo tu noc, kdy se Sophií přestaly být kamarádky.

                                                                    O obálce
Poslouchej má obálku laděnou do jemných, pastelových barev. Celkově je taková jednoduchá, ale v podstatě vyjadřuje to, o čem kniha je. Moc paperbacky nemusím, ale kdybych měla říct, jaké jsou mé
nejoblíbenější, budou to ty od autorky Sarah Dessen. Je v nich něco, co se mi moc líbí.



Španělská obálka                                                           Americké obálky                                      

                                                                         O autorce
    Sarah Dessenová vyrostla v Chapel Hill v Severní Karolíně a vystudovala tvůrčí psaní na University of North Carolina.
Než se stala spisovatelkou na celý úvazek, byla číšnicí a později učitelkou na vysoké škole.V současné době žije v Severní Karolíně.V roce 2011 vyšla její v pořadí už desátá kniha - What Happened to Goodbye.Podle jejích knih Someone Like You a That Summer vznikl film, který je u nás známý pod názvem Láskou praštěná.
                                                 Můj názor na knihu
  Od Sarah Dessen jsem už četla Ukolébavku, kterou jsem dostala k Vánocům minulý rok a líbila se mi, a tak jsem jásala, když přišlo nakladatelství CooBoo s další knihou od téhle autorky. Dostala jsem ji k Vánocům a chtěla jsem odpočinout od všeho toho fantasy a všech dystopií. Sáhla jsem po Poslouchej a nemohla jsem si vybrat lépe.
   Čtení Poslouchej bych přirovnala k jedné dlouhé písni se spoustou slok a refrénů. Normálně při čtení písničky neposlouchám, protože mě to ruší, ale při téhle knize jsem si pustila MP3 a četla. Bylo to zase něco jiného, ale čtení jsem si maximálně užila...                                                     Příběh začíná tím, že je Annabel sama, bez přátel, a tak trochu bez rodiny, takže ze začátku hodně vzpomíná na tu dobu, kdy se ještě kamarádila se Sophií a kdy byla jedna z těch oblíbených a chodila na párty. Annabeliny vzpomínky se pěkně proplétají s přítomností, kde se začíná pomalu poznávat s Owenem, podivným osvícencem, jehož největší záliba je právě v hudbě, a který říká jen pravdu. Tím se rozbíhá příběh, ve kterém Annabel postupně odhaluje všechna svá tajemství a snaží se, ne už před minulostí utíkat, ale nějak ji naopak vyřešit. Poslouchej se četla až neuvěřitelně lehce a já ji měla přečtenou během dvou dnů.                                                             Co se týče postav, tak Annabel se mi jako hlavní hrdinka zalíbila. Byla mi hlavně blízko svou výškou (170 cm). Většinou se totiž setkávám se samými malými hrdinkami, takže jedno plus pro knihu. Byly jsme si také blízko svou povahou. Také v sobě spíš problémy dusím a někdy kvůli tomu i zalžu, takže jako Annabel. O to víc se mi líbila její proměna a pro mě takové jakoby nabádání, abych to zkusila také. Je to vážně krásný pocit něco si z knížky odnést. Moji druhou nejoblíbenější postavou byl samozřejmě Owen Armstrong, velký, podivný osvícenec z programu zvládání vzteku. Když se spolu ti dva bavili, tak nebylo nouze o sarkastické poznámky a chvíle, kdy jsem se culila jako blázen. Zkrátka tihle dva k sobě patří. Líbilo se mi, jak jejich vztah autorka pojala, pomalé cosi, o čem skoro ani nevíte, že to tam je, až vás to pak nakonec překvapí. Takovéhle vzájemné poznávávání se mi moc líbí.                          Takže jak bych to shrnula? Poslouchej je krásná kniha, která mě něco naučila a to nemuvím jen o spoustě skladeb, o kterých jsem neměla ani tušení. Takže tuhle knihu vám můžu jen doporučit a zaručeně se vám bude líbit, když nad knihou rádi přemýšlíte. Poslouchej dávám..
                                                               
                                                                  5/5






3 komentáře:

  1. Vypadá to fakt skvěle! :D Snad se ke knize někdy dostanu... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ukolébavku si chcem prečítať 8) Toto ma ani moc neláka, námet sa mi zdá jednoduchý, ale určite to má niečo do seba 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Netušila som, že obe knihy majú rovnakú autorku, ale práve teraz si strašne chcem obe spomínané prečítať. Som taká navnadená, že snáď okamžite začnem. Ahch, jo. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuju za projevenou podporu nebo kritiku, obou si vážím.