sobota 22. února 2014

On My Wishlist - 31.

    Meme z dílny Book Chick City. Jeho cílem je každou sobotu zveřejnit knihu nebo knihy, které bychom si chtěli koupit. Mohou to být knihy starší i novější nebo knihy, které teprve vyjdou. 

   Včera jsem dumala nad tím, jak si proboha vyberu mezi všemi těmi knihami, co vyšly, vycházejí a vyjdou. Celodenní přemýšlení mi vnuklo "oslnivý" nápad uspořádat si knihy do škatulek a z nich si pak vybrat jednu, dvě, tři...sto. A tak to asi budu dělat i v On My Wishlist, protože jinak už to nevidím, dámy a pánové. ;)

...

DETEKTIVKA, THRILLER, HOROR

                                         Volání kukačky od Roberta Galbraitha

Když se slavná modelka Lula Landryová vrhne dolů ze svého zasněženého balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, dojdou vyšetřovatelé k rychlému závěru, totiž že šlo o sebevraždu. Případ se zdá být uzavřen. Lulin bratr má však stále jisté pochybnosti. A najatý soukromý detektiv má za něj odhalit pravdu.
Cormoran Strike si odnesl z Afganistanu těžké zranění, i jizvy na duši. A z nedostatku zakázek se ocitl v zatraceně nepříjemné finanční situaci a utápí se v dluzích. Spektakulární nový případ je pro něj doslova záchranou, ale Strike netuší, jaké překvapení mu vyšetřování přinese. Zatímco stále hlouběji proniká do světa distignovaných bohatých mužů a krásných svůdných žen, přichází na hrůzné souvislosti a sám se ocitá ve smrtelném nebezpečí...


Rowlingovou bych měla ráda kompletní a navíc tenhle žánr jsme od ní ještě neviděli, co víc říct.

      Obyvatel od Francise Cotthama

Každý rok se miliony svobodných žen na celém světě nastěhují do nového bytu, ale jen málokterou napadne, že ani vlastní domov nemusí být ostrovem bezpečí.
Mladá lékařka Juliet Devereauová, jejíž manželství se nečekaně ocitá v troskách, zoufale hledá přijatelné místo k bydlení v Brooklynu. Potřebuje získat zpět ztracenou životní rovnováhu a začít nový život. Nemůže uvěřit svému štěstí, když konečně najde krásný a prostorný byt s výhledem na Brooklynský most. Vše se zdá být naprosto ideální… až příliš ideální….
V průběhu několika týdnů ji záhadné události vedou k podezření, že v bytě není sama, a nemůže se zbavit pocitu, že ji někdo sleduje. Podivné zvuky, které ji v noci probouzí, silueta muže, stojící v jejím pokoji… Její obavy však nejsou dílem zjitřené fantazie, ohrožení je až příliš reálné a o to hrozivější. Juliet je proti své vůli zavlečena do děsivé hry na kočku a myš a neexistuje žádná jistota, zda z ní vyjde živá…

Tuhle knížku jsem objevila díky Rodaw. Podívala jsem se na trailer na chystaný film a měla jsem jasno.

    ...

YA, NA

                                        Pokrevní pouta od Richelle Mead

Vampýrské akademie pokračuje! Mladá královna Lissa Dragomirová si netradiční politikou nadělala u morojského dvora spoustu nepřátel, kteří by ji rádi odstranili. Je ale velmi dobře střežena, a tak se spiklenci zaměří na její nevlastní sestru Jill. Vědí totiž, že kdyby Jill zabili, Lissa by musela odstoupit a přenechat trůn někomu, kdo má alespoň jednoho žijícího příbuzného. Po brutálním útoku na Jill se Morojové a dhampýři rozhodnout uklidit Jill někam do bezpečí. Kam ale? Po dlouhém zvažování dojdou k závěru, že mladou vampýrku by jistě nikdo nehledal ve světě lidí.
Jill má doprovázet a strážit alchymistka Sydney Sageová. Obě dívky se zapíší na lidskou školu, kterou navštěvují i Adrian Ivaškov a Eddie Castile. Kamarádi zpočátku řeší běžné problémy spojené se studiem na lidské škole, ale brzy začnou zjišťovat, že na téhle škole nejsou jediní, kdo potřebuje k životu krev…


Jsem vážně ostuda, že jsem s touhle spin-off sérií nezačala dřív, když se mi VA tak líbila.


     Hrej hráčem od Emmy Hart

 Jaký je plán hry? Maddie v tom má jasno: Arogantní a egoistický playboy Braden z kalifornské univerzity představuje pro ni vše, co se jí na klucích hnusí. Připomíná jí totiž jejího bratra, který dokáže myslet jen na sebe a ničí životy všem v okolí. Maddie spolu s kamarádkami vymyslí plán, jak tomu namachrovanému Bradenovi za všechna příkoří udělit lekci. Hlavní aktérkou plánu je právě Maddie, která do měsíce Bradena svede, omotá si ho kolem prstu a pak ho surově odkopne.
Operace Hrej hráčem může začít.
Žádná ze zasvěcených holek ovšem nemá zdání, že podobný plán má i Braden se svými přáteli. A jakou hru hraje on? Plán je přimět tu paličatou a nedostupnou „královnu univerzity“, aby se do něj zamilovala, svést ji, a pak ji srazit na kolena.
Ani jeden z obou aktérů netuší, že život může změnit pravidla hry… Možná oba zjistí, že nejde člověka soudit podle prvního dojmu…

A je tu další doporučení od Rodaw. Anotace mi trochu připomíná film Jak ztratit kluka v 10 dnech, tak uvidíme.

   ...

FANTASY, SCI-FI

                                                   Behemót od Scotta Westerfelda

Pokračování steampunkového thrilleru Leviatan se odehrává v Osmanské říši. Behemót je nejdravější z umělých tvorů ve službách britského námořnictva. Dokáže jediným hltem spolknout nepřátelské bitevní lodě. Nyní, když se ocitli ve válce s velmocemi industriálů, ho darwinovci nutně potřebují. Deryn je dívka, která slouží převlečená za chlapce v britském letectvu. Alek je dědicem habsburské říše, skrývající se v převleku za prostého člověka. Když se ti dva sejdou na palubě vzducholodi Leviatan, doufají, že se jim podaří zastavit válku. Poté, co mírová mise vzducholodi skončí katastrofou, zjistí, že se ocitli sami na nepřátelském území, kde musí prchat před pronásledovateli. Alek i Deryn musí prokázat téměř nadlidské schopnosti, najít nové spojence a projevit nesmírnou odvahu, aby mohli čelit všemu, co na ně čeká v ulicích Istanbulu.



Teď se proklínám, proč jsem si nekoupila i zbytek série. Leviatana mám doma, už jsem ho přečetla, líbil se mi a druhý díl? Nemám.


 Střet králů od George R.R. Martina
 
Princezna Arya utíká z hlavního města království převlečená za chlapce. Její otec je mrtvý a ona musí pryč. Na Železný trůn usedl sadistický syn královny. Uchvatitel, který si trůn vybojoval v bitvě. Královna spolu s příbuznými neváhá napnout veškeré síly, aby svému potomkovi trůn udržela. Řady členů Noční hlídky řidnou. Těch, kteří přísahali chránit před nebezpečím na severu, je čím dál míň. Barbaři začínají tušit svou šanci na úspěch a shromažďují a trénují bojovníky.
Mezi hlavní postavy knihy patří mimo princezny také královna Cersei, která je naprosto bez zábran ublížit komukoliv, kdo jí stojí v cestě, její bratr trpaslík a princ Brandon, Aryin bratr. Brandon je zmrzačený a odkázaný na pomoc ostatních. Svobodný a volný se cítí jen v okamžicích, kdy ve svých snech běhá s vlky. Svět vytvořený Georgem R. R. Martinem je vykreslený do detailu a svou roli v něm hraje samozřejmě i magie spolu s mladou ambiciózní ženou, která vychovává dračí trio.
Děj příběhu a způsob vyprávění snese srovnání i s takovým klasikem fantasy literatury jako je například Poul Anderson. Všichni milovníci fantasy v knize Střet králů najdou pestrý děj a poutavý příběh a to je teprve druhá kniha tohoto cyklu.

Hru o trůny mám doma a pustím se do ní někdy během března. Ale na co s druhým dílem čekat, že?

           

11 komentářů:

  1. Super výběr :) Kukačku jsem četla a můžu jen doporučit, Obyvatele jsem dolouskala dnes a chystám se na recenzování. Obě knížky určitě stojí za přečtení :) Se zbytkem seznamu nemám žádné zkušenosti, ale dle popisu to vypadá na zajímavé kousky - musím říct, že tohle meme většinou moc nesleduju, ale fakt se mi líbí, jak jsi to pojala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, určitě si je musím přečíst. :) Jinak děkuju, chtěla jsem to udělat trochu zajímavější a pro mě i pro Vás přehlednější.

      Vymazat
  2. Plno skvělých knih, z tvého seznamu jsem ale četla jenom Pokrevní pouta, moc pěkná kniha, ale víc jsem si oblíbila VA a Hrej hráčem a tuhle knihu jsem si strašně oblíbila a určitě si ji ještě někdy přečtu, na Obyvatele se chystám asi příští týden a jsem na to docela zvědavá, takovéhle knihy jsem zatím moc nečetla. :) A i ten zbytek bych chtěla někdy aspoň pokusit se přečíst :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokrevní pouta četli snad všichni, já ostuda. :/

      Vymazat
  3. Volania kukačky neskutočne chcem a Pokrevní pouta som začala čítať akurát dnes. Neprečítala som ešte ani jednu celú kapitolu a už viem, že je to dokonalé :D A Hrej hráčem nepovažujem za nič výnimočné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ano, styl Richelle Mead. :) Já toho od ní moc nečekám, ale líbí se mi ten nápad.

      Vymazat
  4. Volání kukačky bych si chtěla přečíst. Hrej hráčem Pokrevní pouta ti rozhodně doporučuji. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Volání kukačky bych si ráda přečetla. Zajímá mě, jak si Rowlingová poradila s detektivkou... No a samozřejmě Střet králů! (Arya! Joffrey!) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mě, Prázdné místo bylo skvělé a co teprve detektivka. :)

      Vymazat
  6. Pokrevní pouta jsem četla a moc se mi líbili! Hrej hráčem si chci přečíst :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za projevenou podporu nebo kritiku, obou si vážím.